Što vidjeti

Osor

Malen i neodoljiv u svom kamenom ruhu, više od 4000 godina star gradić Osor, istinski je predstavnik očuvane, netaknute povijesti. Čitav je gradić muzej na otvorenom, a svaki njegov kamen priča svoju zadivljujuću priču.

Crkva Uznesenja Marijina utjelovljuje stoljetnu duhovnu tradiciju regije – otkrijte impozantna umjetnička djela, poput grobnice sv. Gaudencija, slike povijesnih i suvremenih likovnih majstora te prekrasan barokni oltar.

Osorske glazbene večeri

U špici sezone, Crkva je domaćin Osorskih glazbenih večeri – vrhunska prilika za uživanje u koncertima klasične glazbe u očaravajućem okruženju. Glazbene večeri se održavaju tijekom srpnja i kolovoza, uz izvedbe renomiranih domaćih i inozemnih glazbenika. A ako Vam prilika dozvoli, svakako ne propustite i svečano otvorenje uz koncert na otvorenom, na glavnom osorskom trgu.

Nerezine

Fokalna točka ovog tradicionalnog ribarskog naselja, njegova je luka. Prošećite oko nje pa sve do glavnog trga i istražite brojne šarmantne suvenirnice, cafe barove i slastičarnice.

Nerezinski Muaj

Ako se zateknete na Lošinju početkom svibnja, svakako posjetite glavni trg u Nerezinama i posvjedočite starom narodnom običaju – svetkovini proslave proljeća, mladosti i novog života, koja se ovdje održava već više od 200 godina, a poznata je kao – Nerezinski Muaj.

Svečanost svake godine organizira nerezinsko Folklorno društvo, a održava se prve nedjelje u svibnju. U subotu, u noći uoči proslave, okupljaju se nerezinski mladići te dogovaraju čiju će barku izvući iz mora i odnijeti je na glavni nerezinski trg. Prema tradiciji riječ je o barci oca djevojke za koju se vjeruje da je sljedeća na redu za udaju, a barka se postavlja na postolje pokraj hrastovog debla, simbola plodnost, te se ukrašava raznim predmetima i cvijećem „ukradenim“ iz brojnih nerezinskih vrtova.

U nedjelju poslije sv. Mise započinje fešta uz izvedbu tradicionalnih folklornih plesova, nakon čega će otac djevojke počastiti mladiće pićem kako bi mu barku vratili natrag u more.

Mali Lošinj

Glavno otočko središte, koje vrvi događanjima, prirodnim i kulturnim znamenitostima te brojnim drugim atrakcijama. Uz mnoštvo ugostiteljskih objekata u kojima možete uživati u tradicionalnoj otočkoj kuhinji, tu su i tržnice i ribarnice na kojima se prodaju lokalno uzgojeni proizvodi te brojni cafe barovi i slastičarnice, u kojima se možete osvježiti tijekom šetnje uz obalu.

Muzej Apoksiomena

Posvećen najpoznatijem brončanom stanovniku arhipelaga, grčkom kipu mladog atlete – Apoksiomenu – koji je nakon gotovo dva tisućljeća pronađen na dnu mora. Izvađen je 1999. godine te je nakon restauracije gostovao i u nekim od najglasovitijih svjetskih muzeja – Louvreu, British Museumu i J.P Getty Museumu. Posjetite suvremeni muzej u palači Kvarner, u samom centru Malog Lošinja i saznajte jedinstvenu priču o ovoj prekrasnoj antičkoj skulpturi koja je postala simbol i zaštitni znak otoka.

Vidikovac Providenca

Ne propustite doživjeti nezaboravan pogled na otočje Apsyrtides koji se pruža s ovog tematskog vidikovca, smještenog na samom vrhu Umpiljka. Prošećite 300 metara dugom stazom i pogledajte 28 interpretacijskih ploča s fotografijama koje će Vam ispričati jedinstvenu priču. U sklopu vidikovca nalazi se i bar s 18 ručno izrađenih stolova, s nazivima poznatih lošinjskih brodova iz 19. stoljeća, u kojem možete kušati brojne autohtone delicije i uživati u bajkovitom okruženju s pogledu koji zaustavlja dah.

Miomirisni otočni vrt

Posjetite jedinstveni Miomirisni otočni vrt te u pratnji stručnog vodiča upoznajte bujnu i raskošnu vegetaciju otoka. Vrt se nalazi na samo 10tak minuta pješice od središta grada, a u njemu su zasađene gotove sve biljke koje se mogu pronaći na otoku. Saznajte o ljekovitim svojstvima raznolike lošinjske vegetacije i priuštite si nezaboravan doživljaj u ovom rajskom vrtu na lošinjski način.

Lošinjski muzej

Odabirom smještaja u apartmanu Ville Catanie, naći ćete se u susjedstvu jedne od tri lokacije Lošinjskog muzeja - prekrasne palače Fritzi, sagrađene u drugoj polovici 19. stoljeća.

U galeriji se nalaze izložbe poput fotografija Lošinja iz prve polovice 20. stoljeća, drevne figurice poznate kao „Dama iz Čikata“, kao i dvije najznačajnije zbirke iz Umjetničkih zbirki Maloga Lošinja: Zbirka starih majstora Piperata te Zbirka Andra Vida Mihičića.

Posjetite prekrasnu Palaču i uronite u lijepu i uzbudljivu povijest lošinjske umjetnosti.

Veli Lošinj

Šarmantan gradić koji privlači svojom opuštenom atmosferom, čarobnim labirintom uskih kamenih ulica te ljupkom rivom. Idealno mjesto za provesti nekoliko sati opuštajući se u šetnji ili posjetiti neku od obližnjih plaža.

Muzej Kula – Veli Lošinj

Lošinjski muzej izlaže svoje eksponate na tri lokacije – u palači Fritzi u Malom Lošinju, Arheološkoj zbirci u Osoru te Kuli u Velom Lošinju.

Kula datira iz 15. stoljeća kada joj je zadaća bila zaštititi grad i njegove stanovnike od čestih gusarskih napada. Obnovljena je početkom 21. stoljeća te je danas i sama po sebi eksponat, kao i mjesto stalne postave koja prikazuje povijest Lošinja od davnina do danas.

Veličanstveni dupini

Lošinjski arhipelag prirodni je rezervat dupina te predstavlja idealnu priliku za izbliza posvjedočiti ovim veličanstvenim, inteligentnim bićima.

Lošinjska zajednica trenutno broji 200 dupina, a stručnjaci i skiperi koji će Vas kroz nju provesti znaju sve o njima, uključujući i svako pojedino ime.

Ekskurzija promatranja dupina započet će kratkom uvodnom lekcijom, a zatim krećemo na more, u istraživanje veličanstvenog lošinjskog arhipelaga i potragu za dupinima. A ako ih zateknemo u dobrom i lepršavom raspoloženju, čut ćemo ih kako nas pozdravljaju i moći se diviti njihovim šarmantnim akrobacijama.

A nakon nezaboravnog doživljaja, na povratku ćemo posjetiti i Lošinjski edukacijski centar o moru, gdje ćete moći saznati još više o ovim fascinantnim stvorenjima.

Lošinjska plovidba - Turizam d.o.o.
Lošinjskih brodograditelja 47
Mali Lošinj
51550
Phone: +385 51 750 204 Email: [email protected]

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam neophodno Prihvati odabir